Tala som en pirat!

Arrr, me mateys!
http://www.youtube.com/watch?v=fqMu6e5Dgtg --> Tala som en pirat! YARRR!!!

Syjunta och patinering

Idag har arrangör Ewelina tillsammans med vår eminente Piratkonsulent Peter ägnat en del av sin lördag åt att hjälpa lajvare tillrätta genom att tillverka och sy diverse klädesplagg. Snörliv, västar, pösskjortor och byxor... Allt möjligt har kommit till liv under dagens flitiga arbetsnarkomaners flinka fingrar.

Jag kom egentligen bara förbi för att patinera min klänning i den trevliga lerhink som Peter släpat med sig enbart för syfte att göra dessa nya kläder mindre nya och rena. Han har lyckats i sitt värv att smutskasta oss alla. (ha. ha. ha.)

Om ni inte har en Peter med lerhink i närheten så har ni tur att vädret är ganska sliskigt, fortfarande finns det lera och osmält snö, och all vinterns smuts ligger där på marken enbart för er skull. Så ut och rulla er på umeås gator!

Yo, ho, haul together,
hoist the colors high.
Heave ho,
thieves and beggars,
never shall we die.


The king and his men
stole the queen from her bed
and bound her in her Bones.
The seas be ours
and by the powers
where we will we'll roam.

Om en vecka smäller kanonerna och de sneda dörrarna till Den Skeva Plankan slår upp för Umeås utan tvekan mest slöddriga lajv. Så leta fram kläderna och släng er i leran i väntan på att lajvet ska börja. Och glöm inte, har ni problem av något slag så finns vi här för er och har nästan all tid i världen. Ring oss på dessa nummer;

Ewelina, 070 546 10 66 Er pärla till arr som även är vik. syslöjdslärare och kommer att bo i lokalen ett tag innan.
Sanna, 070 28 23 683 En likades peppad arr som drömmer om bästa sättet att tillverka stenhårda skorpor, bara för er.

/Allas eder Sanna, direktrapporterandes från syjuntan där piratmusiken strömmar från högtalare samtidigt som man slåss om nålbyttor och symaskiner. Det är vackert.


Ye Banished Privateers kommer att gästa Den Skeva Plankan!


DET ÄR MED STOR GLÄDJE SOM JAG ÄNTLIGEN MED SÄKERHET KAN MEDDELA ATT DE FANTASTISKA OCH ÖKÄNDA PIRATERNA YE BANISHED PRIVATEERS KOMMER ATT SPELA PÅ LAJVET!

För att lyssna in er lite på deras låtar, så att ni kan skråla med som sig bör under lajvet, så gå in på Ye Banished Privateers Myspace !


Hoi-hoi-hoist the Yellow Jack!
Hoi-hoi-hoist the Yellow Jack!


Att lyssna på deras låtar, och samtidigt skriva färdigt sin karaktär till lajvet, ja det är en fin kombination det! ;)
FÖR SISTA ANMÄLNINGS-/BETALNINGSDAGEN ÄR JU IMORGON, GOTT FOLK!

Vi ses för om masten!

/ Ewelina. (Arrangören som inte kan sova om nätterna, eftersom hon ligger och funderar på hur hon ska patinera sina piratkläder..)

Visste du att..?

... en hårt knuten scarf runt huvudet i själva verket var vanligare än trekansthattar då det sades hjälpa mot sjösjuka.

... ringar i öronen sades ge piraten god syn.

... en kvinna ombord på skeppet sades ge otur.

... pirater som drog på sig sådana skador att de inte längre kunde strida slutade upp som skeppskockar.

... piraterna själva valde sina kaptener, demokratiskt. Tills skillnad från resten av de styrande makterna vid den tiden.

.... det fanns ett väldigt utvecklat sjukförsäkringssystem at the time. Förlorade man ett ben fick man mer ersättning än om man förlorade ett öga.

.. piratyrket var(av skrock och naturliga skäl) väldigt mansdominerat. Det finns dock undantag, googla på Mary Read, Anne Bonny och Ching Shih för att läsa om tre coola kvinnor.

... i Davy Jones Locker(på havets botten) hamnar de som dör till sjöss.

... Kraken lyckligtvis sades hålla till vid Norge och Island.

Har du hört något om pirater som du tycker är roligt eller intressant?
Do tell us!
/Sanna

Flaskpost med värdefullt innehåll!

Här kommer lite mer information och kuriosa om lajvet!

LAJVET KOMMER ATT UTSPELA SIG 1716 på en utav de yttre öarna i Karibien, angränsande emot Atlanten
(I närheten utav ön Barbados). Ön är inte kartlagd, (dvs den existerar i allas vår fantasi) men då har ni en idé om var.  

Eftersom lajvet utspelar sig då, så finns Jolly Roger - dödens fana. Den mest välkända och "klassiska" Jolly Roger med en dödskalle och två benknotor var långt ifrån den vanligaste varianten på den tiden. (Se Jolly Roger

Stede Bonnet är en piratkapten som var aktiv under lajvets tidsperiod, och så även Blackbeard (Edward Teach). Det finns mängder och mängder av böcker och hemsidor att inspireras av när det gäller karaktärsbygge. Kolla bland annat in Kvartersmästers rekommenderade böcker i inlägget "Flaskpost från Kvartersmäster". 

En sak som jag redan nu kan nämna är att pirater sällan var rika innan de började sin kriminella bana. Allt som oftast så var de såklart sjömän i grunden. De sjömän som seglade de sju haven var inte mer än slavar "som även hade risken att drunkna" (som M. Rediker skriver i sin bok "Pirater") och piratlivet lockade med ökad makt över sin situation, ökat pengaflöde och bättre matransoner.

Så - fram med gåspennan och de flinka fingrarna! Utan er så blir det inget lajv!

/ Ewelina.


Åhåj!

I takt med lite att tiden börjar rinna iväg och datum för lajv och annat närmar sig så stiger även peppen hos mig(och Ewelina som drömmer piratdrömmar, ungefär) Men eftersom hon snart är hobo(only 2 ½months to go!:)) och jag slavar på jobbet(n) så har hon onekligen liiite mer pepptid än mig.

Därav att jag snor åt mig lite plats här för att försöka vara lika peppad, åtminstone utåt sett.

Igår hade vi ett galet inspirerande möte med mannen som sitter på all kunskap som är värd, aka Peter, där vi plockade upp en del rekvisita och fick höra en hel del intressant kuriosa, samt även en del matnyttigheter.

Patineringstips och lite andra klädtips kommer att komma upp här sen. Ewy ska skriva dem sa hon. Sen finns det ju många trevliga länkar att kolla på om man inte har annat för sig!

Från den 29:e april kommer vi att ha tillgång till lokalen, vilket getr mycket tid att pynta och fixa. Om det är någon där ute som har en del stämningshöjande saker, ex skabbiga flaggor, tyger, skyltar, prylar, ljusstakar och annat sådant bra, då får ni gärna ta med er dem till oss. Allt för att göra lokalen liiite mer IN.

Må fredagsstormen mynna ut och vindarna föra er dit ni vill ikväll!
/Sanna

Gästflaskpost från Kvartersmäster!

Gästflaskpost från kvartersmäster Peter

Ohoj buckanjärer, korsarer, smugglare, filibustiärer, kapare och pirater! Jag har erbjudit mig att vara piratkonsult för plankans blivande slödder och pack. Två bra sidor att först kika på är piratreenactmentsällskapet Gentlemen of Fortune på http://www.gentlemenoffortune.com/ och piratforumet Pyracy pub på http://pyracy.com/ där kan jag särskilt rekommendera trådarna under Captain Twill.

För uppladdning rekommenderar jag varmt Bilgemuncky radio http://www.bilgemunky.com/radio/ en amerikansk nörd som varje vecka sedan år tillbaka spelar piratmusik av alla genrer. Jag passar också på att göra smygreklam för mitt band Ye Banished Privateers (som ska göra vårt yttersta för att försöka komma och spela, även om det var en för oss olämplig dag). Se vår facebookgrupp Ye Banished Privateers för bilder och livevideo eller vår Myspace för lite liveinspelade låtar http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewProfile&friendID=400775903

Bra piratlitteratur finns en del och om någon önskat titlar kan jag vaska fram sådana. En av de bästa, Marcus Redikers Pirater finns i svensk översättning på stadsbiblioteket och ett gäng andra närbelägna bibliotek. Har du frågor om mat och dryck, platser, historia, kläder och dylikt så är det bara att skicka en fråga via bloggens kommentarfunktion så ska jag svara efter bästa förmåga.

Som länkar i en kedja

En uppdatering av länklistan är gjord! Tipsa gärna oss arrangörer om fler bra länkar som kan vara andra smutsiga pirater till glädje!


Femton gastar på Död Mans Kista.. Å-hå-hå och en flaska med rom!

/Ewelina

Ordning och oreda.

Om inläggen i bloggen verkar komma i en konstig ordning, så rekommenderar jag dig att läsa bloggen efter kategorier istället. Kategorierna hittar du till höger!

Här kokar det i lajvgrytan! Idag håller jag på och växtfärgar min underklänning i ett lökskalsfärgbad. Den blir förhoppningsvis inte kycklinggul.. Men man vet aldrig. Det är ett vågspel! Tur att det finns maskinfärgning om ifall att det går åt skogen!

Vi arrangörer har bokat möte med vår Piratkonsult och kommer att plundra honom på rekvisita på torsdag! Yarr!

10 dagar kvar tills sista anmälningsdagen!!

Hissa storseglet!

/Ewelina

Reglerna på "Den Skeva Plankan".

LAJVETS REGLER:



* 17 års åldersgräns. Inga undantag.



* Svea rikes lag gäller på detta lajv! Om du inte har en aning om vad det innebär, så är det nog dags att du kollar upp det nu...



* Lajvet är drog- och alkoholfritt. Får vi nys om att någon nyttjar alkohol eller droger under lajvet så kommer denna person att kastas ut ur värdshuset, med omedelbar verkan.



* Vi använder oss utav Rött-gult-grönt systemet inlajv vilket innebär att om du OFF känner dig illa till mods med dina medspelares agerande säger "gult" om du vill att de ska minska sin lajv-intensitet och ta ett steg tillbaka. Om en lajvhändelse känns så obehaglig att du vill bryta den, eller om du riskerar att göra dig illa, så säger du "rött".

Du kan gärna fråga dina medspelare, viskande, "Är det grönt?" om du undrar om de är med på noterna. Om personen ifråga tycker att det är okej så svarar de: "grönt".


Om verklig fara inträffar, och lajvet måste avbrytas, är "HOLD!" vårt säkerhetsord. (Kan till exempel användas om någon har skadat sig, om brand utbryter eller något annat riktigt allvarligt händer OFF). Hör du någon ropa det så ska du sluta lajva, och gå ur din roll och se efter vad som har hänt. Ropa gärna ut det högt och tydligt, sprid ordet, så att alla får reda på det.   



* Detta är ett blankvapenlajv och vi arrangörer kräver att ni som har vapenbärande roller är minst 18 år.
Anmäl till arrangörerna om din roll kommer att bära vapen (och såklart vilket vapen det rör sig om)!


- Vi tillåter inga blankvapenstrider. Alla lajvets strider kommer att avgöras på plankan, utan vapen. Om du är övertygad om att din karaktär behöver en blankvapenstrid, och att det skulle höja stämningen för lajvet, tala med arrangörerna! En blankvapenstrid måste vara koreograferad innan, och arrangörsgodkänd (annars kommer vår utkastare se till att ni hamnar i OFF-området med huvudet före...). 


- Om du vill "slåss med nävarna" inlajv så rekommenderar vi ändå att du har talat med personen som du ska slåss med, antingen innan lajvet, eller under lajvets gång för att försäkra dig om att personen ifråga inte har några tidigare skador OFF som skulle påverka striden. OCH ATT PERSONEN ÄR BEREDD PÅ SLAGSMÅL. 

Annars så gäller såklart generellt lajvsinne och att ha så roligt man bara kan!


Ahoy, avast! A map!



A pirate I was meant to be,
trim the sails and roam the sea!

Piratringar på lajvvattnet

Flaskpost från Ewelina!

Just nu så håller vi arrangörer på och peppar för fullt, och hör rykten här och där om besättningar som håller på att bildas, och enskilda, märkliga karaktärer som formas och blir till. Yarr! Mer information om ön och annat som är bra att veta kommer inom kort!

Jag och Sanna har anlitat oss en mycket kunnig piratkonsult i rekvisitafrågor, och jag hoppas på att jag snart får absolut klara besked om live-bandet som vi tänkte anlita. Det ser mycket ljust ut, men jag vågar inte ge säkert besked ännu! 

Sätt segel, kamrater!
/Ewelina.

RSS 2.0